Teknik blir allt viktigare inom bilindustrin

Bilar och bilindustrin är något som många kanske tänker som något som mest är mekaniskt och inte så mycket teknisk och länge har det varit så. Tiderna förändras dock och nu förtiden är det i princip lika mycket teknik som mekanik i en bil, om inte mer till och med!   

Ett framsteg för miljöarbetet

En viktig faktor till varför teknik har blivit så viktig inom bilindustrin är att med ny innovativ teknik så har man lyckats göra bilar och bilkörningen mer miljövänlig. Så länge man inte har kommit på en ny miljövänligare metod att driva bilar än vad som finns nu som fungerar lika bra som en nuvarande så blir det istället väldigt viktigt att göra det som redan finns mer miljövänligt. Ett bra exempel på detta är den så kallade ”Start-stoptekniken” som många nya bilar har. Det innebär att förbränningsmotorn automatiskt slår av när föraren stannar bilen, exempelvis vid ett trafikljus och sedan startar den bilen igen när föraren ger gas. Tomgångskörning släpper ut mycket avgas och det är oftast i städer, där många människor vistas som tomgångskörning använd mest, vid stoppskyltar, köer, trafikljus osv och genom att minska på detta så minskar också avgasutsläppen en hel del.

Exempel på andra tekniska uppfinningar som också har varit framsteg för miljöarbetet inom bilindustrin är minskad slagvolym, effektivare drivlinor och växellådor, däck som rullar bättre samt att man har lyckat göra bilarna lättare och formade så att de ger mindre luftmotstånd.

Mjukvara i bilarna

Precis som med all annan teknik nu för tiden så nöjer sig inte kunderna med att enbart kunna göra det som prylen var tänkt till från början. Precis så som konsumenterna inte nöjer sig med att bara kunna ringa och skicka sms med sina mobiltelefoner så är det heller inte tillräckligt att bara kunna köra bil och möjligtvis lyssna på radio. Mjukvaran i bilar innehåller mycket mer kodning än exempelvis en mobiltelefon vilket visar på att bilar innehåller mer teknik är produkter som enbart består av teknik. Exempel på teknik som finns i många nya bilar är digital farthållare, backkamera/backvarnare, digital klimatanläggning och mycket mer.

Men utöver dessa funktioner som nästan anses vara grundläggande i moderna bilar så finns det en del funktioner som konsumenterna också vill ha, som tidigare har funnits mest i lyxigare bilar men som nu också börjar bli grundläggande funktioner. Exempel på vad dessa saker kan vara är trådlös hopkoppling till mobilen för att kunna prata i mobilen genom bilen högtalare och lyssna på musik via telefonen i mobilens högtalare, inbyggda navigeringssystem i bilen för att slippa ha en extern GPS och det finns även funktioner som gör det möjligt att få till exempel sms upplästa och kunna svara på utan att behöva titta på telefonen. Det här är funktioner som gör bilkörandet/bilåkandet både mer bekvämt och säkrare.

Teknik är viktigt för att skapa nya bilar

Det är inte bara inne i bilarna mycket ny teknik används utan även när man planerar och skapar nya bilmodeller och uppfinningar till bilar så används mycket teknik. Bilmekaniker vet nog inte så mycket om dessa program men ingenjörer som hela tiden arbetar med att förbättra bilindustrin vet allt om programmen som är viktiga att ha koll på för att utveckla nya innovativa idéer till framtidens bilar och även till biltillverkningen. En doktorand på Chalmers Universitet i Göteborg har utvecklat ett program som simulerar mänsklig rörelse inom bilindustrin. Det här programmet ska förbättra hälsan och muskelpåverkningen hos operatörer som arbetar inom bilindustrin. Här ser man tydligt hur tekniken har tagit en viktig plats inom alla delar i ledet av bilindustrin.

Comments are closed.