Programmen som är viktiga att ha koll på

Om du inte har så mycket kunskaper om användande av datorer men vill lära dig kanske du tycker det är svårt att veta vad som är viktigast och vilka program som du kommer att ha störst användning av.

Ordbehandlingsprogram

Att kunna hantera något slags ordbehandlingsprogram är bra eftersom du kommer att kunna använda det till mycket. Du kan till exempel skriva ansökan till jobb eller om du ska skriva brev till en myndighet eller något annat mer formellt kan det vara bra att skriva brevet på datorn även om det ska skickas med vanlig post eftersom det ser lite mer professionellt ut. Det kan också underlätta arbetet för mottagaren eftersom det oftare går fortare att läsa ett datorskrivet brev.

Det vanligaste ordbehandlingsprogrammet för Windows datorer är Microsoft Word som är en del av Officepaketet. I det här programmet kan du skriva olika texter, du kan ändra typsnitt, ordstorlek, radavstånd, färg och så vidare. På så vis låter programmet dig forma texten så som du vill ha den. Det finns rättstavningskontroll som hjälper till att kontrollera stavningen på din text och det finns en funktion som räknar orden åt dig, vilket kan vara bra att ha ibland.

I början kan det kännas som att det går väldigt långsamt att skriva på datorn jämfört med att skriva med papper och penna men det är genom att öva och skriva som du lär dig att skriva snabbare på tangentbordet.

Webbläsare

En webbläsare är att program du behöver för att kunna surfa på internet. Allting som läggs upp på internet är egentligen bara koder men webbläsare hämtar, tolkar och återger dessa koder så att det ser ut så som vi ser olika hemsidor när vi surfar på internet. Det finns många olika webbläsare att använda men den vanligaste just nu är Google Chrome en webbläsare som är producerad av företaget Google (som också är den vanligaste sökmotorn på internet). De flesta webbläsarna erbjuder i princip samma funktioner men de ser lite olika ut. Eftersom Chrome är skapat av Google så är den såklart också väldigt bra kompatibel med Google. I webbläsaren kan du skriva in adressen till den hemsidan du vill gå in på, du kan spara bokmärken så att du lättare hittar tillbaka till dina favoritsidor eller sidor du vill titta in senare, du kan se historik över sidor du har besökt tidigare och så vidare. Men du behöver en webbläsare för att kunna surfa på internet, vilket är det vi gör mest med vår dator och därför är det ett väldigt viktigt program att behärska. Exempel på andra webbläsare är FireFox och Apples egna variant Safari.

Övriga program

Sedan finns det andra program som också kan vara bra att koll på, men som kanske inte är lika essentiella. Exempel på detta är anti-virusprogram, till exempel Norton Security. Programmet söker igenom och skyddar din dator från skadliga intrång och varnar dig när det är något som händer. Det mesta sker automatiskt i programmet och du behöver inte göra så mycket, men det kan vara bra att veta att du bör ha ett installerat på din dator. Om du vill kunna se på streamad TV, såsom Netflix eller SVT play behöver du ett plug-in program exempelvis Microsofts egna gratis program Silverlight. Det är samma här som med anti-virus, att när du väl har det behöver du inte gör så mycket med det, men det är bra att veta att du behöver det och du behöver kunna installera det på din dator.

Comments are closed.