Lär dig skriva snabbare på tangentbordet

Idag använder de allra flesta datorer dagligen på något sätt. Det kan vara på arbetsplatsen, i skolan eller helt enkelt för underhållning på den egna fritiden. På grund av detta behöver vi alla utveckla våra datorkunskaper och bli bättre på att hantera datorer. En del av detta är att lära sig att skriva snabbare. Detta kan spara mycket tid och göra så att man blir mycket mer effektiv i det arbete som man förväntas utföra.  Det finns flera fördelar med att kunna skriva snabbt och med en automatiserad teknik. Dels kan man koncentrera sig helt på det som händer på skärmen och behöver inte hålla på att titta på tangentbordet. Detta kan till exempel vara bra när man skall skriva av texter från andra källor.

Det finns många också olika branscher och yrken där det kan vara fördelaktigt att kunna skriva snabbt och flytande på tangentbordet till sin dator eller surfplatta. Ett sådant tillfälle är till exempel om man ska studera datorkunskap. Inom IT branschens många olika områden är det alltid bra att ha en snabb skrivrutin etablerad.

Olika övningar som tränar upp fingerfärdigheten

För att lära sig att skriva snabbare är det viktigt att man börjar med den rätta fingersättningen. Det är från denna som man alltid utgår och som gör det möjligt att skriva snabbt och korrekt. På ett svenskt keyboard placeras de olika fingrarna på ens händer på några förutbestämda bokstäver. Ofta har dessa tangenter också små uppstickande piggar för att man lätt skall hitta tillbaka till utgångsläget utan att behöva titta ner på tangentbordet. De tangenter som gäller finns placerade på en rad mitt på tangentbordet. Den vänstra handens pekfinger placeras på F, långfingret på D, ringfingret på S och lillfingret på A. Den högra handens fingrar placeras på samma sätt på J, K, L och Ö. Båda tummarna placeras på mellanslagstangenten. De övriga bokstäverna skrivs sedan med det finger som befinner sig närmast.

Öva online

Precis som inom vilket område som helst så gäller devisen att övning ger färdighet och att bli bra på att skriva snabbt är inget undantag. Det gäller att öva, öva och öva lite mer. Det bästa är att dock att det är en färdighet som är ungefär som att cykla, har man en gång lyckats bemästra kunskapen så kommer den att finnas kvar. Så det är alltså väl värt att lägga ner en del tid på att lära sig den rätta tekniken som gör att man kan skriva snabbt. Idag är det dessutom enkelt att öva då det finns en uppsjö av sidor online som har massor av nyttiga och produktiva övningar. Dessutom finns det olika spel som är ett mycket roligt sätt att lära sig skriva snabbt.

Comments are closed.