Lär dig grunderna i web design

Även om du inte har tänkt att göra din egen hemsida, koda appar och börja skapa något på internet så är det alltid bra att kunna grunderna och terminologin när det gäller webbdesign. Här nämns HTML och CSS som säkert är uttryck som du har hört talas om men kanske inte riktigt vet vad det är. Detta kan jämföras med när datorerna började användas av lärare och andra offentligt anställda. Då krävdes det ett ”körkort” där man hade gått igenom grunderna för användningen av datorerna, oavsett om du bara skulle använda Word för textdokument eller jobba med diagram och tabeller i Excel. Har du dessutom tänkt att satsa på arbete inom IT eller vill skapa din egen nisch på nätet då är det ett måste att veta något om web-design.

Att designa sin egen hemsida

Om du har tänkt dig att jobba med webbdesign eller bara har som hobby så måste du först och främst lära dig grunderna om HTML och CSS, eftersom det är dessa verktyg som används för att kunna bygga upp en webbsida. HTLM och CSS kan verka avancerat men det finns mycket grundläggande som kan ta dig långt, dessa färdigheter som är på enklare nivåer kan du lära dig via exempelvis kurser och utbildningar.

Vad är då HTML och CSS?

Enkelt förklarat så består en hemsida av textfiler, som är skrivna i rena texter. Det finns många språk som du kan använda för att göra hemsidor och ett av dessa språk är just HTML. En webbläsare översätter det språk som används och en färdig hemsida visas på skärmen.

CSS är även det ett språk men det är till för att ge olika HTML-element sina stilar. Det kan vara storlek, typsnitt, form och färg bland mycket annat. Att kunna CSS är ett måste om man ska kunna designa en hemsida.

Kurser och utbildningar

Idag finns det ett stort utbud av utbildningar för dig som vill lära dig om webbdesign. Du kan hitta enklare guider på nätet för att lära dig grunderna i det. Det finns även kurser där man kan lära sig att göra hemsidor för privat bruk och på en grundläggande nivå. Men det finns även utbildningar på högskole- och universitetsnivå för den som vill satsa på det som yrke. Du kan hitta utbildningar för grafisk design, digital design och mycket annat. För dig som vill studera utomlands så erbjuder bland annat Barcelona, Marbella och Hawaii olika utbildningar på olika nivåer inom webbdesign.

Comments are closed.