Hur ska du beskriva dina datorkunskaper i ditt CV?

Att skriva CV är något som vi alla måste göra någon gång i livet. Alla som någon gång har försökt söka ett jobb vet hur det kan vara. Ens CV är extremt viktigt och kan vara det enda som gör att man får chansen att ens komma på en intervju. Ett CV i kombination med ett personligt brev är det första intrycket som en potentiell arbetsgivare får av dig. Naturligtvis är det dock själva CV:et som är det som väger tyngst eftersom det är detta dokument som faktiskt listar de kunskaper och kvalifikationer som personen det gäller har. Därför gäller det också att detta dokument är korrekt, relevant och så fördelaktigt som det bara kan bli.   

Olika yrken kräver olika datorkunskaper

Även om det alltid är bra att ta upp sina datorkunskaper så är det den typ av arbete man söker som avgör hur pass specifikt ett CV behöver vara. Söker man ett arbete som programmerare så är dessa uppgifter naturligtvis viktigare än något annat, precis som det inte spelar så stor roll om man letar efter ett jobb som hantverkare – även om det så klart även där finns vissa moment i arbetet som kräver datorvana. Men det finns även andra yrken där det är bra att nämna sina datorkunskaper i sitt CV. Faktum är att de blir allt fler allt eftersom vårt samhälle blir mer datoriserat och avancerat. Ett exempel på detta är bilbranschen då teknik blir allt viktigare inom bilindustrin. Liknande situationer råder i flera olika branscher på arbetsmarknaden. Detta kommer dessutom bara att bli vanligare och vanligare så det är faktiskt dags att lära sig hur man skall gå tillväga för att beskriva de datorkunskaper man har i sitt CV.

Så hur skall man då göra?

Det är alltså typen av arbete som avgör hur man lägger upp sitt CV när det gäller datorkunskap. Gäller det ett yrke där det inte behövs så stor datorvana kanske det räcker att nämna att man har bra eller god datorvana och eventuellt berätta vilken typ av program det faktiskt är man behärskar – speciellt om det efterfrågas i annonsen för arbetet. Nu för tiden behöver man dock inte nämna att man till exempel kan hantera ordbehandlingsprogrammet Word, då detta program är standard och idag i stort sett är något som förväntas av alla. Gäller det däremot ett arbete där man verkligen behöver kunna behärska en dator så är det läge att gå in mer i detalj. Nämn specifikt alla de program du behärskar. Dessutom kan det vara en bra idé att vara riktigt seriös och beskriva hur pass väl man är orienterad med de olika programmen som man tar upp i sitt CV.

Comments are closed.