Datorkunskap inom DJ yrket

Allt eftersom vi förlitar oss mer och mer på tekniken så blir det allt viktigare att ha en viss kunskap om datorer och hur de fungerar. Detta gäller idag i stort sett för alla typer av situationer i vardagen – på arbetet, i kommunikationen med andra människor, i skolan och så vidare. Listan är oändlig, datorer finns precis överallt och vi förväntas alla kunna hantera dem, i alla fall på en basnivå. Faktum är att även om det inte gäller precis alla, så är det så att idag att de flesta yrken kräver grundläggande datorkunskap. Det gäller faktiskt oavsett om man har ett mer praktiskt yrke som bonde eller hantverkare eller ett mer tekniskt så som ingenjör eller programmerare. De första två yrkesgrupperna kommer fortfarande att behöva använda datorer för att hantera bokföring, samla uppgifter om allt som rör deras verksamheter eller skriva ut fakturor. Detsamma gäller såklart även de senare nämnda yrkena även om deras arbeten innefattar att sitta framför en dator i stort sett hela dagarna.

Även mindre vanliga yrkesgrupper behöver datorkunskaper

Det är inte bara de mest förutsägbara yrkena som innebär att man behöver kunna sköta en dator. Även i andra mindre och inte lika självklara yrken behöver använda sig av datorer ibland. Ett sådant yrke är till exempel DJ. Tidigare var detta yrke mer mekaniskt och man arbetade med vinylspelare och stod hela tiden med händerna med skivorna för att få fram det rätta ljudet och häftiga övergångar och mixer. Idag är det dock inte samma vardag för DJ:erna, utan idag har man en helt annan utrustning i och med att samhället ser helt annorlunda ut på den tekniska fronten. I stort sett alla som har en viss datorvana kan skaffa sig den utrustning som krävs och sedan är det egentligen bara övning och engagemang som är hindret som står mellan en själv och en framgångsrik DJ.

Välj rätt utrustning

En av de viktigaste förutsättningarna för att en DJ skall bli framgångsrik, förutom det uppenbara att man måste ha känsla för musik, takt och rytm såklart, är som sagt utrustningen. Att välja utrustning innebär även detta att man behöver ha en hel del kunskap om datorer.  Nu mera gäller det då först och främst att ha ett bra ljudsystem men även att ha en bra bärbar dator som man kan ta med sig på alla spelningar och där all ens musik finns. När det gäller detta val så baseras det mest på vilken typ av programvara man vill arbeta med. Beroende på vilket man väljer, och det är en väldigt personlig sak då alla DJ:s har olika smak, så blir det antingen en PC- eller en Mac-dator. När det kommer till programvaran behövs det även en del kunskap. Som tur är finns det idag hjälp att få som gör att man inte behöver bestämma sig direkt utan kan prova på flera olika program för att se vilket man tycker bäst om. Det är bara att ge sig ut på internet och ladda ner gratis program och testa.

Comments are closed.