Böcker om datorkunskap

Idag kräver nästan alla yrken att du har grundläggande kunskaper inom datorkunskap. Vad grundläggande kunskaper innebär kan så klart diskuteras och det kan variera vad det är du kommer att behöva använda datorn till inom ditt yrke.   

Vilka datorkunskaper har du?

Om du söker nya jobb så kommer du nog ofta stöta på i jobbannonserna att en av kvalifikationerna är grundläggande datorkunskap, men det kan vara lite svårt att veta vad som räknas om grundläggande. En fråga du behöver tänka på då är hur ska du beskriva dina datorkunskaper i ditt CV? Det är inte smart att överdriva eftersom du då kommer att få problem när du väl ska genomföra arbetsuppgifterna som kräver dessa kunskaper men du ska heller inte underdriva dina kunskaper. Men hur ska du värdera dina datorkunskaper, och hur vet man om man har grundläggande kunskaper om man inte vet vad grundläggande innebär? Det bästa är att beskriva dina kunskaper på ett ärligt sätt och sedan får arbetsgivaren avgöra.

Vad gör jag om jag inte har några datorkunskaper alls?

Om du däremot känner att du verkligen är nybörjare dator och vill utveckla dina kunskaper så finns det litteratur som kan hjälpa dig. Ett exempel på en bok är ”Din dator och Windows 8.1 Helt enkelt” skriven av Michael Miller. Boken hjälper dig att använda din dator och de vanligaste programmen och få ut det mesta av datorn. Boken består av illustrerande steg med lätta beskrivningar i steg-för-steg för att alla ska kunna hänga med och klara av att skaffa sig datorkunskap.

Boken tar bland annat upp:

  • Hur du startar upp och konfigurerar din dator
  • Hur du använder Windows 8.1
  • Hur du använder internet, lyssnar på musik och använder Facebook
  • Tittar på streamad TV, t.ex. Netflix
  • Hur du hanterar och redigerar bilder
  • Hur du skyddar dig mot datorvirus

Om du har en del kunskaper i datoranvändningen men ska söka ett arbete som kräver kunskaper i Microsoft Office, till exempel Word, Excel och Power Point ska kan det vara litteratur om just det du behöver läsa. Då kan du välja boken ”Datorkunskap Office 2013” av Kristina Lundsgård som är både en handbok i kunskaper i Windows 8.1 och i Officepaketet där du får lära dig ordbehandling, skapa presentationer i Power Point och kalkyler i Excel.

När du har kommit en bit på vägen och har blivit bekväm med att använda internet och Google så kommer du kunna hitta hur mycket information som helst om vad du än vill lära dig!

Comments are closed.